Rozdiel medzi alkalickou batériou a olovenou batériou

Alkalické batérie sú väčšinou nenabíjateľné, olovené batérie sú dobíjacie.Olovené akumulátory, tiež známe ako VRLA batérie, sa líšia veľkosťou a sú väčšinou kvádrové a väčšinou sa používajú na štartovacie rezervy energie pre veľké vozidlá.Alkalické batérie sú vo všeobecnosti menšie a valcovité.

Olovená batéria je typ batérie, ktorá má vyššie napätie ako alkalická batéria.Vyššie napätie mu umožňuje poháňať elektrické vozidlá väčším výkonom a tiež umožňuje spotrebovať menej energie pri prevádzke elektrických zariadení.

Čo je to olovená batéria?

Články v olovenej batérii môžu byť zaplavené alebo vo forme gélu a niekedy sa im hovorí „mokré batérie“. Hlavný rozdiel medzi olovenou batériou a alkalickou batériou je v tom, že olovená batéria má vyššie napätie.Vyššie napätie umožňuje poháňať elektrické vozidlá väčším výkonom.Olovené batérie sú tiež známe ako mokré články a sú dodávané buď v zaplavených alebo gélových typoch článkov.

Olovená batéria je typnabíjateľná batériaktorá využíva ako zdroj energie platne na báze olova a elektrolyt.Olovená batéria má vyššiu hustotu energie ako iné typy batérií, vďaka čomu je výkonnejšia a efektívnejšia.Olovená batéria je typ nabíjateľnej batérie, ktorá ako aktívny materiál používa olovené platne.Bežne sa používa v autách, lodiach a iných vozidlách.

Olovená batéria je typ akumulátora.Olovené batérie sú veľmi obľúbené, pretože sú cenovo výhodné, spoľahlivé a ľahko sa používajú.

 

Čo je alkalická batéria?

Alkalická batéria je typ nabíjateľnej batérie, ktorá používa chlorid zinočnatý ako elektrolyt namiesto alkalického roztoku.Vďaka tomu je alkalická batéria bezpečnejšia a šetrnejšia k životnému prostrediu ako tradičná olovená batéria.

Alkalická batéria je elektrochemický článok obsahujúci elektrolyt aktívneho materiálu, ktorý pozostáva zo soli alkalického kovu (hydroxid draselný) a oxidu (oxidu draselného).Môže sa tiež nazývať nedobíjacie alebo suché batérie, pretože po použití nevyžadujú žiadnu údržbu. Alkalické batérie sa používajú v mnohých rôznych zariadeniach vrátane bateriek a fotoaparátov.Existujú už mnoho rokov a budú ešte mnoho rokov.

Rozdiely v zložení batérie:

1.Olovené batérie obsahujú olovené platne, ktoré sú vyrobené z olova a kyseliny sírovej.Tieto platne sú uzavreté v nádobe nazývanej bunka.Keď nabíjate batériu, kyselina sírová reaguje s olovenými platňami a vyrába elektrinu.Tento proces je známy ako elektrolýza.

2.Alkalické batérie obsahujú vo svojom elektrolyte zinok a oxid manganičitý.Tieto materiály reagujú s elektródami (kladný a záporný pól) a vytvárajú elektrickú energiu, keď sa nabíjajú pomocou nabíjačky.

3.Batéria sa skladá z dvoch elektród a elektrolytu.Kladná elektróda sa nazýva anóda a záporná elektróda sa nazýva katóda.V batérii sa ióny presúvajú z jednej elektródy na druhú, keď použijete malé množstvo elektriny.Tento pohyb sa nazýva elektromotorická sila (EMF).

4.Batéria sa skladá z dvoch elektród a elektrolytu.Kladná elektróda sa nazýva anóda a záporná elektróda sa nazýva katóda.V batérii sa ióny presúvajú z jednej elektródy na druhú, keď použijete malé množstvo elektriny.Tento pohyb sa nazýva elektromotorická sila (EMF).

5.Napätie produkované batériou je výsledkom tohto EMF, ktorý spôsobuje pohyb medzi jej elektródami.

smf batéria 10 hod

Rozdiely v aplikácii batérie:

Alkalické batérie sú vhodné pre nepretržité vybíjanie a prácu s vysokým napätím, vhodné pre fotoaparáty, elektrické hračky, diaľkové ovládače, kalkulačky, klávesnice, holiace strojčeky atď.

Olovené batérie sú vhodné pre energetické polia, ako sú napájacie batérie motocyklov, napájacie batérie automobilov, elektrické hračky v oblasti skladovania energie, elektrické golfové vozíky, systémy UPS, série batérií pre elektrické náradie atď.

Nie je povedané, ktorá batéria je lepšia.Každý typ batérie má svoj zodpovedajúci rozsah použitia.Najdokonalejšie je vybrať si vhodnú batériu do rôznych odborov.

Životnosť alkalickej batérie:

Alkalické batérie sú dostupné v rôznych veľkostiach a napätiach.Majú životnosť až 10 rokov v porovnaní s 3 rokmi pri štandardných jednorazových batériách.

 

Životnosť olovenej batérie:

Konštrukčná životnosť olovených akumulátorov je 3-5 rokov a viac ako 12 rokov, ale to je teoretická životnosť.Existujú rozdiely medzi skutočnou životnosťou a teóriou.Musíte udržiavať svoju olovenú batériu čo najviac, aby ste zaistili, že má najnižšiu obmedzenú stratu.

 

Aplikačné scenáre:

Olovené batérie sú najbežnejším typom batérií používaných v automobiloch a iných aplikáciách.Tieto batérie je možné zakúpiť u takmer každého predajcu alebo online v závislosti od požadovanej veľkosti a typu.

Podrobnú údržbu olovených batérií nájdete v článku:

Kontrolný zoznam údržby olovených batérií

 

Hlavným rozdielom medzi týmito dvoma typmi batérií je množstvo energie uloženej na jednotku hmotnosti.Olovená batéria má vyššie napätie, čo znamená viac energie pre vaše vozidlo na rýchlejší pohyb alebo použitie ako elektrický záložný systém pre vašu domácnosť/firmu.Olovené batérie tiež vydržia dlhšie ako alkalické batérie, ale keďže nevyrábajú toľko energie na jednotku hmotnosti, sú aj drahšie!


Čas odoslania: 11. júla 2022